Wydawnictwo WAM 2005, ss. 128, format: 190×246 mm, oprawa: miękka, ISBN: 83-7318-530-5 cena: 34 zł.
W ramach IX Targów Książki w Krakowie 29 października odbyła się, połączona z degustacją, prezentacja wydanej nakładem WAM-u publikacji „ Potrawy biblijne” . Spotkanie z udziałem ks. prof. Jerzego Chmiela – biblisty, poprowadziła Dominika Szczawińska.
Jaki gorący posiłek osobiście przyrządził Pan Jezus? Jakie potrawy jedli król Dawid i biblijni Patriarchowie? Ukazała się książka kulinarna, inspirowana Biblią. Jej autorem jest Ślązak.
Czytając Ewangelię, możemy zobaczyć Jezusa biorącego udział w różnych posiłkach, np. podczas uczty, na którą został zaproszony, na weselu w Kanie Galilejskiej, a także po swoim zmartwychwstaniu, kiedy jadł wraz z uczniami chleb i ryby.
Być Kościołem Matką mającym oczy Matki. Czyli widzieć. Nie tylko to, co leży na ulicy, rzuca się w oczy, epatuje biedą...
olej na płótnie, 1622–1623, Metropolitan Museum of Art, Nowy Jork
olej na desce, 1568, Muzeum Prado, Madryt
Bogaty pan i jego wytworna małżonka siedzą przy stole w oczekiwaniu na posiłek. Rozstawione przed nimi talerze są bowiem jeszcze puste. Dziewczyna z lewej strony przynosi właśnie tacę.
Izraelici, pierwsi świadkowie mówiącego do nich Boga, byli przekonani, że człowiek bez słowa Bożego może żyć co najwyżej trzy dni.
olej na płótnie 1601–1602 National Gallery Londyn
Jest Nauczyciel, który ma receptę na ludzkie bolączki, gorączkę konsumpcyjną. On potrafi wskazać kierunek poszukiwań odpowiedzi...
Rozumem nie potrafimy ogarnąć istoty Boga. Wiemy za to, rozumiemy, kim jest dla nas, jaki jest dla nas.
Garść uwag do czytań na święto Jezusa Chrystusa, Najwyższego i Wiecznego Kapłana roku B, z cyklu „Biblijne konteksty”.
Komentarze biblijne do czytań liturgicznych.